вівторок, 12 січня 2016 р.

В Україні на школи чекає оптимізація та скорочення

Облдержадміністрації мають затвердити плани створення освітніх округів та об’єднання навчальних закладів згідно з прийнятим парламентом законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України…"


А також -  забезпечити скорочення кількості технічного та адміністративного персоналу шкіл. Про це йдеться в аналізі бюджетного законодавства, проведеного експертами Аналітичного центру Cedos, повідомляє Освіта.UA.
Зокрема, Прикінцевими положеннями закону №3628 передбачено, що школи (окрім початкових), у яких навчається менше 25 учнів, не фінансуватимуться з коштів освітньої субвенції. 
Разом з тим, малокомплектні школи, які мають 5-11 класи, доведеться до 1 вересня об’єднати з іншими або перевести їхніх учнів у навчальні заклади у сусідніх селах.
Загалом, як вимагає прийнятий закон, протягом січня-лютого 2016 р. обласним та Київській держадміністраціям необхідно затвердити регіональні плани створення освітніх округів та об’єднання навчальних закладів, забезпечити скорочення кількості технічного та адміністративного персоналу шкіл на 10%.

Також серйозні зміни чекають на школи-інтернати для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Аби сприяти соціальній інтеграції цих дітей, з наступного року вони навчатимуться у звичайних школах, а школи-інтернати перетворяться на інтернати, де діти лише житимуть.
Аналіз нового законодавства свідчить про те, що видатки, не пов’язані безпосередньо з навчанням, все ж будуть перекладені на місцеві бюджети або батьків.
Зокрема, розмір плати за харчування у дитсадках встановлюватиме місцева влада. І якщо раніше батьки мали платити не більше 60% вартості, то тепер від них можуть вимагати повну вартість. З місцевих бюджетів будуть покриватися видатки на харчування дітей із соціально вразливих категорій населення та дітей з особливими освітніми потребами у садках, школах та ПТНЗ.
Об’єднані територіальні громади, у яких цього року відбулися вибори, зможуть отримувати кошти на середню освіту безпосередньо з державного бюджету, минаючи рівень області та району.
Вчителі тепер зможуть отримувати пенсію за вислугу років лише після 55. Раніше для цього треба було мати 25-30 років стажу незалежно від віку.
http://te.20minut.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар